Virtual reality

Om onze behandelingen bij cliënten met angststoornissen nog effectiever te maken, wordt gebruik gemaakt van virtual reality. Dat betekent dat er een reguliere behandeling plaatsvindt, waarbij de cliënt een VR-bril op krijgt en in een virtuele omgeving kan oefenen met het tegemoet treden van angstige situaties, dit onder begeleiding van de therapeut. In deze omgeving kunnen situaties uit het echte leven worden nagebootst.

Meer interactie en veel efficiënter!

VR-therapie werkt! Er zitten grote voordelen aan VR-therapie. In de VR-omgeving kunnen de onderwerpen en de omgeving makkelijk worden aangepast aan jouw individuele behoeften. Met 1 druk op de knop wissel je  bijvoorbeeld van een rustige omgeving naar een drukke winkelstraat. Zo kan je meteen gecoacht worden in het toepassen van strategieën om spannende situaties aan te gaan. Dat scheelt veel tijd.

De behandeling is bewezen effectief voor mensen met sociale angst, paniekklachten, examenvrees, angst om in het openbaar te spreken, smetvrees, hoogtevrees, vliegangst. Ook ontspanningstechnieken zoals mindfulness kunnen met behulp van virtual reality beter worden ingetraind.

MediPsy maakt gebruik van Psious Virtual Reality, een platform dat beschikt over meer dan 70 VR omgevingen voor de behandeling van diverse stoornissen.

 

Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS)

Effectief

Cliënten met een moeilijk te behandelen depressie kunnen goed geholpen worden met rTMS. Bij deze behandeling wordt met behulp van een apparaat een reeks korte magnetische velden pijnloos toe-gediend op de voorste delen van de hersenen. Uit onderzoek is bekend dat depressie gepaard gaat met overmatige activiteit in het rechtergedeelte en een tekort aan activiteit in het linkergedeelte van de voorste hersenen.

Magnetische golven kunnen de schedel zonder problemen of risico passeren. Deze golven kunnen de hersenen meer of minder actief maken en communicatie tussen bepaalde hersengebieden verbeteren. Met name wanneer iemand depressief is en onvoldoende baat heeft bij psychotherapie en medicatie is rTMS bij uitstek aangewezen. Het effect van rTMS op de klachten is meestal binnen 10 sessies al merkbaar.

De behandeling bestaat uit 30 sessies verdeeld over 8 weken en wordt gecombineerd met psychothe-rapie. De uitvoering van de rTMS gebeurt bij Psycho Eindhoven; de psychotherapie wordt aangeboden door MediPsy.